A unique cross-cultural collaboration bringing together Turkish folk dance (Ege University) and UK contemporary dance
(Ceyda Tanc Dance) highlighting global gender inequalities by challenging traditional gender representation in dance. This innovative way of working with Turkish folk dance will subvert traditional gender roles to address contemporary and cultural issues relating to dance and gender. 

We will develop new ways of interpreting cultural dances to resonate with contemporary audiences. Combining contemporary dance with Turkish folk dance and its many global influences will promote the intersection of cultures & build bridges between Eastern & Western dance forms. 

Turkish dancers and students, and UK dancers will share their choreographic practices and create a new performance work highlighting adversity faced by displaced women. Traditional Turkish folk dances reference the stories of refugees spanning over a century, Tanc’s recent work reflects on the continued problem of displacement today, finding inspiration in the emotional resilience of women refugees.


 Türk halk danslarını (Ege Üniversitesi) ve Birleşik Krallık çağdaş dansını (Ceyda Tanc Dansı) bir araya getiren bu proje, geleneksel cinsiyet temsiline dansta meydan okuyarak küresel cinsiyet eşitsizliklerini vurgulayan, kültürlerarası benzersiz bir işbirliğidir. Türk halk dansları çalışmalarında kullanılacak bu yenilikçi yol, dans ve cinsiyetle ilgili çağdaş ve kültürel konuları ele alarak, geleneksel cinsiyet rolleri üzerine eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşacak.

Çağdaş izleyicide yankı uyandıracak şekilde, kültürel dansı yeniden yorumlamanın yeni yollarını geliştirilecektir. Çağdaş dansı Türk halk danslarıyla ve onun küresel etkileriyle birleştirerek, kültürlerin kesişimini teşvik edecek ve Doğu ve Batı dans formları arasında köprüler kurulacaktır.

Türk dansçı öğrenciler ile İngiliz dansçılar koreografik deneyimlerini paylaşarak, yerinden edilmiş kadınların karşılaştığı zorlukları vurgulayan, ortak yeni bir performans çalışması yaratacaklar. Geleneksel Türk halk dansları, mültecilerin bir asırdan fazla süren göç hikâyelerine gönderme yapıyor; Tanc'ın Çağdaş dans çalışması, günümüzde devam eden yerinden edilme sorununu yansıtıyor ve kadın mültecilerin duygusal dayanıklılığından ilham alıyor.

 
 

23 Şubat 2024 Cuma ● EÜ MÖTBE Kampüs Kültür Merkezi● 20.30


24 Şubat 2024 Cumartesi ● AASSM Büyük Salon ● 20.30